Pages

Wednesday, April 17, 2013

Indahnya Ciptaan Tuhan! Pembentukan Bayi & Bukti dari Al-Quran!

Kejadian pembentukan dan perkembangan manusia di alam rahim adalah suatu fasa yang begitu menakjubkan buat mana-mana insan yang mahu berfikir.

1-Peringkat kejadian ‘an-nutfah’ – نُطْفَةً -

Ini adalah fasa persenyawaan di antara benih lelaki dan benih wanita sehingga berlakunya implantasi (embryo mula melekat kepada rahim)


خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنْ سُلَالَةٍ مِنْ طِينٍ  وَلَقَدْ
• نُطْفَةً فِي قَرَارٍ مَكِينٍ   ثُمَّ جَعَلْنَاهُ
Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari suatu saripati dari tanah. Kemudian Kami jadikannya air mani (yang disimpan – nutfah) dalam tempat yang kukuh (rahim).”  - surah al mukminin ayat 12-13


Nutfah , sebagaimana dijelaskan oleh Rasulullah saw apabila ditanya oleh seorang Yahudi mengenai kejadian manusia : ” Manusia dicipta daripada kedua-dua, daripada nutfah lelaki dan nutfah seorang wanita ” (Diriwayatkan – Musnad Ahmad, Jilid 1, ms 465) .

Ini adalah proses perpindahan embryo sehingga berlakunya implantasi (janin melekat di rahim)



“Wahai manusia! Sesungguhnya Kami telah menjadikan kamu dari seorang lelaki dan seorang wanita…” –Surah Al-Hujraat : Ayat 13


2-Peringkat kejadian al’alaqah – الْعَلَقَةَ -

Fasa permulaan embrologi -(early embyogenesis) apabila organ janin yang primitif mula dibentuk.

Apakah yang dikatakan ‘alaqah ( الْعَلَقَةَ ) ?
Di dalam Bahasa Arab, ‘Alaqah ( الْعَلَقَةَ ) mempunyai 3 erti.

i-Yang tergantung (janin yang bergantung di dalam rahim ibunya)

ii-Lintah atau leech (janin menyedut atau mengambil makanan di dalam rahim ibu)

iii-Ketul darah – morfologi ‘alaqah seumpama ketul darah sebelum terbentuknya sistem peredaran darah yang sempurna.




ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَامًا فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْمًا ثُمَّ أَنْشَأْنَاهُ خَلْقًا آخَرَ فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ
Kemudian nutfah itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu (‘alaqah) Kami jadikan segumpal daging (mudghah), dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian Kami jadikan dia makhluk yang (berbentuk) lain. Maha Suci Allah, Pencipta yang paling baik. -Surah al-Mukminun ayat-14


Rasulullah saw pernah bersabda yang bermaksud : “ Pada setiap seorang daripada kamu, semua bahagian (anggota) ciptaan dikumpulkan di dalam rahim ibumu dalam masa 40 hari”. -Hadith shahih riwayat Bukhari & Muslim

3-Peringkat kejadian mudghah - الْمُضْغَةَ -

Mudghah adalah peringkat pembentukan organ yang lebih sempurna selepas fasa ‘alaqah

Mudghah bererti ‘bahan yang dikunyah’. Ini dibuktikan kebenarannya apabila kajian sains mendapati morfologi janin pada ketika ini seolah=olah seperti kesan bahan yang dikunyah.




Bayi berumur 8 minggu


Seluruh organ tubuh utama bayi telah terbentuk meskipun belum berkembang sempurna. Mata dan telinga mulai terbentuk. Jantung berdenyut dengan semakin kuat. Dengan ultrasound kita dapat melihat jantung janin ini berdenyut dengan agak laju.





Bayi ketika berusia 12 minggu
organogenesis – pembentukan organ-organ bayi telah pun lengkap tetapi belum matang secukupnya)




Panjang janin sekarang sekitar 6,5 cm dan beratnya sekitar 20 gram. Kepala bayi menjadi lebih bulat dan wajah telah terbentuk sepenuhnya. Jari-jari tangan dan kaki terbentuk dan kuku mulai tumbuh. Bayi mulai menggerak-gerakkan kaki dan lengannya, tetapi ibu belum dapat merasakan pergerakan ini.

Bayi ketika berusia 17-18 minggu
Setelah melebihi 120 hari – (ensoulment – iaitu peniupan roh telahpun berlaku)




Panjang janin sekarang sekitar 16 cm dan beratnya sekitar 50 gram. Dengan bantuan scan, kita dapat melihat kepala dan tubuh bayi secara lebih terperinci, kita juga dapat melihatnya bergerak-gerak. Ia menggerak-gerakkan seluruh kaki dan lengannya, menendang dan menyepak. Inilah tahap di mana kebanyakan ibu dapat merasakan gerakan bayi buat kali pertamanya.

Ketika berusia 24 minggu

Sekarang panjang bayi sekitar 32 cm dan berat puratanya 500 gram. Ibu dapat merasakan bahagian-bahgian tubuh bayi yang berbeza yang menyentuh dinding perutnya. Otot rahim ibu sekain merenggang dan kadang kala ibu mula merasakan sakit di bahagian perutnya.

Ketika bayi berusia 30 minggu

Kepala bayi sekarang sudah mula seimbang saiz dengan tubuhnya. Ibu mungkin mengalami tekanan di bahagian pernafasan dan perut. Sekarang berat bayi sekitar 1200-1500 gram dan panjangnya sekitar 40 cm.

Ketika berusia 36 minggu


Bayi sudah hampir sepenuhnya matang. Dia mula turun ke rongga tempat ibu melahirkan nya. Kulit bayi sekarang semakin halus dan tubuhnya montok. Apabilad dia bangun, matanya terbuka dan dia dapat membezakan di antara terang dan gelap. Sekarang kepanjangan bayi sekitar 50 cm dan beratnya berkisar antara 2500 hingga 3000 gram. Ibu harus semakin bersedia untuk menyambut kedatangan si dia ke alam dunia.

Alhamdulillah, keadaan bayi yang menangis sebagaimana kebanyakan bayi, sebaik sahaja dilahirkan ke dunia.




Subhanallah, allah akbar….lahirnya seorang lagi seorang insan yang baru. Membuktikan salah satu tanda daripada jutaan tanda kebesaran Allah swt. semoga anak ini menjadi insan yang soleh dan cemerlang serta dipilih sebagai pewaris kepimpinan umat yang baru di masa depan.

Apa pandangan pakar-pakar embryology sedunia tentang hubungan ayat al Qur’an dan hadith (1500 tahun) dengan fasa perkembangan janin yang baru sahaja dibuktikan oleh sains hanya pada kurang daripada 100 tahun yang lalu.?


Prof Keith L. Moore, Professor Embryologi & Deputy Dean, Faculty of Medicine,Toronto University telah menyatakan bahawa sains telah membuktikan kebenaran ayat al Quran dan kata-kata Muhammad yang telah dilafazkan sejak lebih 1400 yang lalu. Ini bererti bahawa al Quran mestilah datangnya dari Tuhan dan Muhammad tidak berbicara berdasarkan pengetahuannya sendiri.


Professor Tajasen, Mantan Ketua Jabatan Anatomy & Embryologydi Chiang Mi College of Medicine, Thailand berkata, “ Fakta-fakta saintifik ini telah diturunkan sejak lebih 1400 tahun yang lalu yang hanya dapat dibuktikan oleh perkembangan sains moden yang terkini.” Professor Tajasen terus berucap bahawa kini telah sampai masanya untuk beliau memeluk agama yang benar iaitu Islam.

Rujukan :

1-A Brief Illustrated Guide to Understanding Islam – I.A. Ibrahim- http://www.islam-guide.com/
2-Color Atlas of Clinical Embryology – Keith L. Moore – Amazon.com

3-Al Qur’an dan Terjemahannya – Pustaka Darul Iman 2007



Tadddaaa!! lahirlah Nur Insyirah Hafiyah ke dunia yang penuh pancaroba ni. Moga menjadi anak yang solehah. Aamiin.InsyaAllah!


-



"Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa." Surah Al-Furqaan; 74

credit to zainurrashid.com-




Saturday, April 13, 2013

Jogging di Taman Tasik Titiwangsa


kringg!!..kring..!! kring!!..6.30 am..alarm hp hubby bunyi.
hubby dah plan sehari sebelum nak g jogging.7.00am dah terpacak kat taman..
ok..good family! hihi
aku ok je..memang suka ikut. hihi.sanggup bawa insyirah.
nak jogging skali..tapi jogging berjalan sambil melayan Insyirah..=)
berpeluh juga tau! cuba la kalau tak percaya..
caranya:-
1. berjalan sambil tengok insyirah jalan
2. berjalan sambil dukung insyirah sebab dia dah lenguh jalan agaknya kena dukung plak
3. berjalan sambil melayan kerenah insyirah dalam dukungan kita
4. berjalan+berlari anak sambil tengok insyirah berlari2..time dia nak turun jalan/lari plak
5. berjalan sambil snap picture insyirah
6. berjalan sambil galas beg..isinya segala mak nenek ada.pampers insyirah, tuala, air utk diminum sekeluarga, purse. ada anak, gitu la gayanya.segala benda nak di bawa. 

haaa..mana tak perlu uols..memang berjogging jgk la kan=)
hubby confirm la round tasik. ikut dia la nak round berapa kali.
sambil hubby berlari, aku & insyirah berjalan, kiteorang jumpa kat mana2 dalam perjalanan jogging tu.

dah penat berjogging, rest kejap kat kerusi batu yang ada..
sempat plak sembang ngan auntie cina..
potpetpotpet la kami ni cerita isu semasa..
latest hal tiada air kat kawasan rumah dia..
masalah aku plak kes tiada elektrik sehari..
dan macam2 lagi hal yang diceritakan..
al maklum la time kemuncak nak mengundi ni kan..
macam2 hal la timbulnya.
layankan aje!



enjoy!



dah penat, kiteorang balik ke rumah..
dalam perjalanan balik, singgah sekejap kat pasar pagi..
beli sarapan.baru bakar lemak, dah tambah lemak semula ok!
makan untuk tambah tenaga.hihi.

sesampai di rumah MIL call ajak makan tengahari kat Genting Sempah.
kami on aje.
dalam jam 2.00pm sampai di Genting Sempah.
aku makan nasi, ayam goreng, sayur taugeh! hohoh..
tu pun sebab husband yang tolong ambilkan.
jauhkan p makan nasi lauk ayam goreng.hihi.
aku ok je makan lauk apa pun asalkan bukan yang menggatalkan kulit badan aku!
& satu lagi tak kisah la lauk simple je pun asalkan boleh spend masa bersama family walaupun sekejap.
hubby sekarang asyik kerja weekend.
so, masa amat terhad. selalu kena curi masa untuk spend masa bawa insyirah jalan-jalan.
apa pun aku sangat bersyukur segala yang dikurniakanNya. alhamdulillah!
Terima kasih Ya Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang!
makan nasi sambil insyirah nyenyak tidur sebab letih berjogging tadi belum hilang lg.

ok, c u!


Wednesday, March 13, 2013

VCO Antioxidants TREENEA


Disebabkan dah terlalu obses dengan VCOA Treenea ni, aku pun turut ingin berkongsi info tentang VCOA Treenea ni. Memang aku dah lama duk perhati dari bulan Jan lagi VCOA mula meletop..tapi tak berani nak mencuba lagi. Jadinya bila aku dah mula makan VCOA ni, kesannya memberangsangkan, boleh la aku kongsikan. Korang semua mesti dah tahu kan khasiat & kebaikan VCOA ni..Mana yang belum tahu, jom baca segala info di bawah ni.

VCO ANTIOXIDANTS TREENEA..BERADA DI PASARAN BERMULA 1 JANUARI 2013 lagi!
Masih belum terlambat bagi yang baru nak mencuba macam aku kan=)



APA ITU VCO?

VCOA ni adalah Minyak Kelapa Dara. 100% Organik, diakui oleh Doktor di seluruh dunia tentang kehebatannya, bersifat anti virus & anti bakteria, boleh merencatkan virus HIV, tiada kolestrol, tidak menyebabkan kegemukan, menurunkan darah tinggi & kencing manis, tiada kesan sampingan, Diakui di seluruh DUNIA sebagai makanan berfungsi pada abad ke 21.

"Minyak Kelapa Dara adalah Minyak Paling Menyihatkan di dunia" 
Dr. Bruce Fife, Doktor Naturopati USA

"Minyak Kelapa Dara mempunyai sifat-sifat anti-virus, anti-bakteria, anti-kulat dan anti-parasit semulajadi yang membantu mengawal berbagai penyakit" 
Dr. John J. Kabara, Professor Emeritus, Michigan State University and Consultant to Private Industries, Universities and Government Agencies, Galena, Illinois, USA. 


"Minyak Kelapa Dara adalah makanan berfungsi yang memberi pelbagai khasiat kesihatan" 
Dr. Mary Enig, Universiti Maryland USA


KANDUNGAN DALAM VCO?
  • 100% Minyak Kelapa Dara
  • Kaya dengan Vitamin E (a-tocopherol), Vitamin A (retinol) dan Vitamin D (cholecaciferol)
  • Vitamin A dan E juga dipercayai boleh bertindak sebagai ejen antioksidan yang mempunyai kebolehan memerangkap radikal bebas dan kajian penyelidikan menunjukkan ia berkebolehan mencegah penyakit kanser serta penyakit berkaitan jantung


KENAPA KITA PERLU MAKANAN YANG KAYA DENGAN ANTIOXIDAN?

Tubuh badan kita sentiasa terdedah pada radikal bebas yang terhasil daripada toksin-toksin alam sekitar seperti asap kilang, asap kenderaan, asap rokok, sinaran ultra violet (UV) dan pencemaran bahan-bahan makanan. VCOAntioxidants adalah kaya dengan sifat-sifat antioksidan yang berpotensi melindungi sel-sel pada tubuh badan manusia dari serangan radikal bebas. Oleh yang demikian sel-sel badan akan menjadi lebih sihat dan tekstur kulit akan menjadi lebih halus dan seragam.

Penyelidikan oleh para saintis mendapati, minyak kelapa dara terdiri daripada 90% lemak tepu yang kebanyakkan daripadanya adalah trigliserida berantai sederhana (MCT). Ujian klinikal telah membuktikan MCT adalah merupakan ejen pembekal tenaga segera. MCT tidak disimpan sebagai lemak dalam badan sebaliknya ia akan disalutkan kepada hati untuk membekal tenaga segera. Asid lemak ini kemudiannya akan ditukarkan ke sebatian keton (keton bodies). Sebatian keton sangat diperlukan oleh otak manusia apabila glukosa tidak dapat berfungsi untuk membekalkan tenaga. Kajian secara saintifik telah menunjukkan sebatian keton boleh membantu pesakit neurodegenerative disorders seperti penyakit Alzheimer dan Parkinson.

Selain dari itu, sebatian keton juga didapati membantu serangan epilepsy. Pengambilan VCOAntioxidants secara oral dalam kadar yang tertentu akan menyebabkan tubuh kita dilindungi dari serangan bacteria, kulat dan virus. Sistem imunisasi tubuh badan akan meningkat, selsema da batuk akan berkurangan. Sebatian aktif seperti monolaurin, monokaprik dan monokaprin, yang terbukti hasil dari penghadaman VCO.

VCO Antioxidants juga mengandungi bahan aktif seperti phospholipids serta sterol tumbuhan yang telah dibuktikan berupaya merendahkan tahap kolesterol dan meningkatkan tahap LDL dalam darah. MCT juga mudah dihadamkan dan dapat membantu mengawal berat badan jika diambil secara teratur dan berterusan


APA KHASIAT VCOA?

VCOA ni sebenarnya mempunyai 1001 Khasiat, dari hujung rambut sampai ke hujung kaki.

COAntioxidants terbaik untuk.:
• Membantu dalam mengurangkan masalah jerawat
• Mengurangkan Resdung dan Psoriasis
• Membantu pesakit yang mengalami buasir & sembelit
• Membantu kelancaran system pencernaan
• Meningkatkan sistem dan daya tahan tubuh
• Menbantu mengurangkan berat badan
• Mengurangkan kadar kolesterol dan darah tinggi
• Membekalkan nutrien penting dalam membantu pertumbuhan rambut yang sihat
• Membantu merawat pelbagai masalah kulit
• Menyokong fungsi tiroid
• Menghalus dan menyeragamkan struktur kulit
• Sesuai untuk ibu mengandung, berpantang & menyusukan anak
• Mengurangkan Hepatitis C, lelah & asma
• Mengurangkan senggugut. Kitaran haid lebih teratur.

GOLONGAN YANG BOLEH MAKAN VCOA?

SEMUA ORANG, TAK KISAH BABY, KANAK-KANAK, REMAJA, DEWASA, WARGA EMAS. MENGANDUNG, PANTANG, MENYUSU DAN SEMASA PERIOD


ADA HALAL & KKM TAK?

Halal - Yup ianya Halal. Ada cop halal kat kotak.
KKM -  yang bertanya pasa isu KKM, untuk makluman semua, VCOA ni berdaftar di bawah bahagian makanan (food). Produk yg didaftarkan under food tidak memerlukan KKM. Seandainya kite mohon nak jugak lulusan KKM ni, orang KKM akan menolak permohonan kita. Jadi dont worry, VCOA ni adalah produk Malaysia.


TESTIMONI ADA TAK?
Confirm la adakan. ni dah bulan 3, berlambak testimoni yang ada.
Jujurnya, ni antara testimoni yang aku dapatkan dari fb Treenea, ESS Treenea.

berat badan turun & jerawat hilang


 Kulit sensitif/kering pulih dengan sapuan VCOA





Rambut gugur tiada lagi


Testimoni dari Ibu Mengandung.... :)

JANGAN RISAU TREENEA VCOA SELAMAT DIAMBIL SEMASA MENGANDUNG, BERPANTANG DAN MENYUSUKAN

Asid lemak(fatty acid) di dalam MINYAK KELAPA DARA adalah asid laurik( 
lauric acid) sejenis asid lemak yang berantai sederhana (medium chain 
fatty acid) yang bersifat anti-virus, anti bakteria dan anti protozoa.

Apa medium chain fatty ni? Dalam bahasa mudahnya, asid laurik yang 
terdapat dalam minyak kelapa ini memiliki khasiat serupa dengan susu 
ibu. Susu ibu mengandungi asid lauric. unsur yang berfungsi memberi 
ketahanan (immune) kepada bayi yang menyusu ibu

 rambut gugur & demam campak


turun berar badan lagi!



CARA MAKAN/GUNA VCOA?

TIPS PENGAMBILAN ATAU MAKAN SUPPLEMENT DENGAN BETUL
Atau dalam hal ini cara makan dan waktu pengambilan VCOA.

1. MAKAN/AMBIL supplement VCOA selepas breakfast atau sarapan pagi dan waktu malam (sebelum tidur) pada jam 10 malam.

2. KERANA?? Pada masa ini sistem pencernaan badan kita menjadi sedikit slow atau kurang aktif. Jadi ini akan memudahkan supplement VCOA bertindak dan bekerja dalam badan kita.

3. ELAKKAN pengambilan supplement VCOA pada waktu tengahari kerana pada masa ini sistem badan kita sangat aktif bekerja untuk mencerna makanan dan sebagainya.

4. ELAKKAN juga pengambilan supplement VCOA sebelum makan kerana tindak balas mungkin tidak akan berlaku/kurang kerana supplement yang kita makan akan ditimpa oleh makanan yang kita ambil.

5. NAK KURUS??? Anda sendiri mesti pandai atur portion atau saiz hidangan sendiri. Pengambilan VCOA akan menjadikan anda lebih bertenaga dan kadar metabolism meningkat. Jika anda rasa selepas pengambilan VCOA anda kerap rasa lapar dan nafsu makan membuak-buak, LEBIHKAN saiz hidangan atau pengambilan IKAN dan sayur dalam diet harian anda.

6. PALING PENTING SEKALI. Pastikan anda minum air kosong dengan cukup sekurang2nya 3 liter sehari untuk membantu proses penyingkiran atau penyahtoksin dalam badan akan berjalan dengan lebih lancar dan badan akan terasa lebih segar dan bertenaga sentiasa.


BOLEH SAPU KAT MUKA KE?

1. Bersihkan muka macam biasa dengan pencuci muka masing2.
2. Lapkan muka & SAPU Treenea VCOA (cucuk softgel dengan jarum) ke seluruh muka, buat urutan perlahan2. Biarkan selama 5 minit dan rehatkan muka. Urut sekali lagi dan rehatkan muka. Lepas tu relaks sekejap dalam 20 minit untuk VCO menyerap ke kulit muka
3. BILAS muka dengan air bersih dan basuh dengan pencuci muka(sebab minyak susah nak dibersihkan) dan lapkan muka sehingga kering.
*nak biarkan vcoa sampai esok pagi pun takpe, esok pagi mesti muka glowing*


BERAPA BIJI SEBOTOL? BERAPA HARGA VCOA??

RETAIL PRICE :
RM 40 (SEMENANJUNG)
RM 43 (SABAH & SARAWAK)
price exclude postage

* 60 biji sebotol/ 2 kali sehari
* boleh dimakan dan disapu untuk kegunaan luaran

BERMINAT NAK CUBA & BELI? KAT MANA NAK DAPAT?

Hubungi Ein di 017-9803625 (SMS/Whatsapp/Wechat) (Agen Treenea)
boleh ambil by hand untuk kawasan berdekatan Danau Kota, Semarak & IJN.

Poslaju ke seluruh Semenanjung M'sia & Sabah/Sarawak

SAYA NAK JUAL JUGA? 
ATAU NAK JADI DROPSHIPPER?
Hubungi Ein di 017-9803625 (SMS/Whatsapp) untuk maklumat lanjut.
saya akan bantu anda tambah duit poket.=)



















































Friday, February 1, 2013

VCO Catalyst


Sebelum ni aku pernah consume makan VCO Catalyst ni sekali ngan collagennya sekali.
Makan lah kononnya nak hilangkan strech mark bersalin yang ada sikit2 ni kan..tapi keberkesanannya kurang..so, aku stop la makan..padahal malas nak makan kan..hihi

Dah ramai yang tahu pasal VCO Catalyst ni kan..
just nak share kat sini apa fungsi & khasiat VCO Catalyst ni bagi yang berminat nak cuba boleh la.
Ramai yang jual online VCO Catalyst ni. aku tak jual ok sebab aku hanya cuba makan & stop.


Fungsi & Khasiat VIRGIN COCONUT OIL(VCO)

Untuk kegunaan luaran :

Dapat membantu mengurangkan berat badan .
Menghasilkan tenaga segera&sentiasa segar
Melembut dan mengurangkan kekeringan dan kekenduran kulit
Sangat bagus untuk masalah jerawat&jeragat serta parut2 lama
Mengatasi masalah kulit berminyak

Untuk kegunaan dalaman :
Mencegah risiko penyakit jantung&kadar kolestrol yg tinggi
Memperbaiki pencernaan dan penyerapan vitamin dan asid amino
Melegakan pernafasan
Melawaskan pembuangan air besar dan air kecil
Mengurangkan keadaan mudah lapar
Melancarkan kitaran haid& menyeimbangkan hormon
Sebagai agen pelincir dalam hubungan suami-isteri
Selain untuk kaum wanita, VCO ini juga sesuai diamalkan oleh kaum Lelaki. So, apakah khasiat nyer…meh tgk kat bawah nie :-
meningkatkan tenaga dan daya tahan fizikal dan mental
memperbaiki pencernaan dan penyerapan vitamin-vitamin dan asid amino
melancarkan sekresi insulin dan pengaliran glukosa darah serta mengurangkan risiko diabetes
mengurangkan stress pada pankreas dan sistem-sistem enzim dalam tubuh
meningkatkan penyerapan kalsium dan magnesium untuk tulang dan gigi yang kuat.
melindungi diri dari serangan osteoprosis (proses pereputan tulang)
mencegah risiko sakit jantung
mencegah atherosclerosis (penyempitan saluran darah akibat lemak terkumpul) dan strok
membantu menurunkan tekanan darah tinggi

Kebaikan Dan Kegunaan

1. Stretch mark cream – VCO sangat bagus dalam melembabkankulit yang rosak. Ia tidaklah menghalang kewujudan stretch mark tetapi meminimumkan kemunculan stretch mark itu.

2. Nipple cream – titiskan pada bebola kapas, sapukan dibahagian nipple yg luka dan tinggalkan diantara selang waktu menyusu. Tidak perlu dibilas kerana ia selamat utk terus dihisap oleh bayi.

3. Diaper salve – bayi yang mengalami ruam lampin boleh la disapukan dengan vco kerana ia memberikan keselesaan pada bahagian yg terkena ruam. Ia juga selamat utk bayi yg menggunakan cloth diaper.

4. Cradle cap (tahi sawan) – masalah kulit kepala bayi berkerak? Vco mampu menyingkirkan kerak tersebut dan melembapkan kulit kepala bayi. Caranya ialah dengan menyapukan sesudu minyak kelapa dara setiap hari.

5. Body scrub – campurkan vco dan gula dan sapukan keseluruh badan. Bilas dan rasa kelembapan kulit anda!

Jadi, jangan risau untuk consume VCO dari Catalyst Nutraceutical, sebab kandungannya yang 100% dari bahan semulajadi. So, memang sesuai dan baik untuk ibu dan baby

VCO Baik Untuk Ibu
Ibu mengandung,ibu menyusu (BF),sedang berpantang boleh mknvco ke????… Ada side effect tak????…
JAWAPANNYA :- BOLEH…. Tiada side effect untuk kandungan,kesihatan juga bayi. 100% dari minyak kelapa dara Gred A dan ada juga few momies yang berkongsi vco merupakan MILK BOOSTER mereka.

SEWAKTU MENGANDUNG
Vco kan membekalkan tenaga,membuat kita kelihatan lebih ceria dan insya allah memudahkan bersalin.(Pengambilan minyak kelapa merupakan antara petua utk memudahkan proses kelahiran.) Ia juga boleh mengelakkan jaundice kepada baby. Masalah perut berparut atau strechmark dapat dikurangkan dengan menyapu vco.

SEWAKTU MENYUSUKAN
Baby akan mendapat khasiat vco dalam masa yang sama untuk kulit yang putih bersih. Sapukan vco untuk rambut baby supaya cepat tumbuh. Kandungan asid laurik dalam vco sangat baik untuk mencegah virus dan bakteria untuk menyerang ibu dan anak.

SEMASA DALAM PANTANG
Tiada pantang/bentan. Jadikan vco sebagai makanan tambahan anda setiap hari. Badan akan sentiasa bertenaga untuk menjaga anak kecil dan yang penting kulit sentiasa lembab dan tidak kering. Anda juga boleh ambil collagen sewaktu menyusukan dan dalam tempoh berpantang.TIADA MASALAH!!!!!…..

Sunday, January 6, 2013

Duta baru Qaseh Gold 2013- Ustaz Haslin Baharim




Duta baru Qaseh Gold 2013, Ustaz Haslin Baharim (Official).

14 jenis makanan Sunnah semua dlm 1 Qaseh Gold! 
Mudah, Murah, Mujarab! 
Mari amalkan makanan Sunnah dari sekarang. 
Kami sudah amalkannya, anda? 
Dapatkan Qaseh Gold Adinda & Kekanda di Nur Qaseh Marketing.





Hubungi STOKIS Ein di 017-9803625 (SMS/Whatsapp) sekarang untuk dapatkan QASEH GOLD ADINDA, KEKANDA & BARANG2 LAIN


Order sekarang!
Hubungi STOKIS Ein di 017-9803625 (SMS/Whatsapp)
boleh ambil by hand (COD) untuk kawasan berdekatan Danau Kota, Lembah Keramat, Wangsa Maju, Taman Melati, Taman Permata, KLCC, Jalan Tun Razak, Semarak, IJN & kawasan berdekatan.

Poslaju ke seluruh Semenanjung M'sia & Sabah/Sarawak


Wednesday, December 12, 2012

Pesanan buat suami


Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...